/ Дарик архив
Лекари във Варна арестувани заради фалшиви ТЕЛК решения
100720
Лекари във Варна арестувани заради фалшиви ТЕЛК решения
  • Лекари във Варна арестувани заради фалшиви ТЕЛК решения
Лекари във Варна са арестувани заради злоупотреби при издаване на ТЕЛК решения с невярно съдържание, с които са ощетили държавния бюджет, съобщава "24 часа"

Разследването срещу медиците е по подозрения, че са прибирали подкупи, за да издават фалшиви ТЕЛК решения за инвалидни пенсии. При претърсвания и изземвания на адреси на задържаните са били намерели стотици хиляди евро, които могат да стигнат и до един милион, предположиха разследващи.

Според запознати поне петима лекари са обвинени за злоупотреби.

БНТ съобщава за 40 арестувани, 8 от които ще бъдат задържани за 72 часа и ще им бъдат повдигнати обвинения. Смята се, че лекарите са работили като организирана престъпна група и са издавали ТЕЛК-ови решения срещу колосални суми за несъществуващи заболявания. В огромна част от случаите това са били заболявания, които дават над 50% нетрудоспособност.

От полицията и от Окръжната прокуратура във Варна заявиха пред Дарик, че не са участвали в операцията и не разполагат с информация за нея. 

За по-малко от месец това е трета подобна акция след тези в Ловеч и Търговище. Преди месец анализ на прокуратурата и МВР на дейността на ТЕЛК разкри "ужасяващи практики". Как шумът от спецоперациите се оказва по-сериозен от реалния им ефект? И защо съществени резултати в борбата с този тип престъпна дейност няма, а държавата се оказва безсилна вече над 10 години? Чуйте рубриката „Последно по Дарик” с Ралица Гълъбова и Христо Гатев в прикачения звуков файл.