/ netinfo
146 деца на възраст от 2 до 18 години са обхванати в мащабната кампания за ранно откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж „GROWINFORM”, която стартира в УМБАЛ „Св. Марина” през 2017 година.

При 52 от прегледаните деца са установени отклонения, а при 12 е започнало лечение. 22 от малките пациенти са под наблюдение за стартиране на терапия, обясни проф. д-р Виолета Йотова – ръководител на Първа детска клиника в болница „Св. Марина”.

В болница „Св. Марина“ извършиха уникална лапароскопска операция на бебе

Проследяването на физическия растеж е важна стъпка към наблюдение на здравето на децата. Забавянето, дори ускореният растеж, могат да бъдеат ранен показател за основното медицинско заболяване. Основна причина за проблемния растеж са хроничните заболявания на други органи, посочи проф. Йотова. Той може да се дължи и на нормални варианти на нисък ръст, както и на синдромни ниски ръстове.

Ранното откриване на проблеми при растежа е особено важно, тъй като може да се проведе ефективно лечение, подчерта специалистът. След 11-12-годишна възраст например почти не може да се въздейства, добави д-р Йотова.

По нейни думи има родителите, които считат ниския ръст за козметичен проблем и искат да си направят "дизайнерско дете". Други пък губят време в изчакване детето да порасне и така намаляват шансовете да му се помогне, ако проблемът се открие късно.

До момента в рамките на кампанията детски енсокринолози са прегледали безплатно деца от 10 градове в страната. Заради големия интерес предстои тя да се превърне в национална.