Легендарният Ориент експрес пристига във Варна
Легендарният Ориент експрес пристига във Варна / tripadvisor.com

Легендарният Ориент Експрес ще мине през Варна. Композицията, увековечена в криминалните романи на Агата Кристи, се очаква да пристигне в 16,15 часа, а ще отпътува за Турция малко след 20 часа, съобщиха за Дарик от гара Варна.

Това е 11-то поред посещение на Ориент Експрес в морската столица откакто легендарният трен бе възстановен за туристическо пътуване. Обикновено прочутият влак минава през Варна в началото на септември. По време на престоя пътниците правят разходка из морската столица и Евксиноград.

Ориент Експрес е луксозен пътнически влак на частната компания Venice Simplon-Orient-Express, пътуващ между Париж и Истанбул, пише в Уикипедия. За баща на "Ориент Експрес" се счита белгиецът Жорж Нагелмакерс. Първото му пътуване започва на 4 октомври 1883. Влакът е представлявал два луксозни спални вагона, един изискан ресторант и още осем вагона за втора класа. Наречен е "Ориент Експрес", тъй като последната спирка на влака е била Константинопол. Единият му маршрут е Париж - Будапеща - Букурещ - Истанбул (6 дни/5 нощи). Другият е Лондон - Париж - Венеция (2 дни/1 нощ).

По различно време с луксозния влак са пътували Франц-Йосиф, Елисавета II, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи и други знаменитости. Описан е в произведенията на Агата Кристи.