/ Live.varna.bg
Стара сграда, включена в списъка с паметници на културата на морската столица, стана рекламно лице на кампанията за опазване на Стара Варна. Според информационната табела инвеститорът предвижда пълно възстановяване на фасадата, приземният етаж включва площи за обществено ползване, а вторият - жилищна площ.

Live.varna.bg

Имотът, който се намира на бул. "Княз Борис I" № 23, вече е подготвен за работа. Собственикът на сградата е оградил обекта, ползвайки паната като възможност за публична подкрепа на каузата за опазване на архитектурното богатство на Варна. Така преминаващите край къщата могат да прочетат, че до момента 660 сгради са вписани в списъка за недвижими културни ценности, 154 очакват такъв статут, а 80 сгради годишно се саморазрушават или умишлено се рушат от немарливи собственици.

Live.varna.bg

Преди броени дни кметът на Варна Иван Портних издаде заповед, с която наложи строителна забрана на имоти, които очакват да получат статут на паметници на културата. Това бе едно от малкото правомощия, които общината има, за да спре безобразието със събарянето на красивите къщи, каза кметът.

Стара Варна
netinfo

През март във Варна трябва да пристигне комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), които имат правомощията да определят статута на сградите. Експертите ще работят пет дни, което означава, че ще могат да обследват и оценят около петнадесет сгради. Тепърва оценки остава да чакат близо 110 обекта, предложени от Община Варна да получат статут на паметници на културата.

Live.varna.bg