Кристиян Богоев: Все още няма подадена жалба от щаба на Бозов
Кристиян Богоев: Все още няма подадена жалба от щаба на Бозов / Източник на снимката: news.ibox.bg

В Общинската избирателна комисия все още няма постъпила жалба от доц. Христо Бозов за оспорване на вота. Това каза в студиото на Дарик говорителят на ОИК Кристиян Богоев и поясни, че 7-дневен е срокът за обжалване на резултатите.

По повод твърденията, че в част от протоколите има фрапантни грешки, Богоев отговори, че изборните книжа от всичките 385 секции са приети без възражения. По думите му изборите няма как да завършат с грешни протколи. „Няма нито един спор за действителност или недействителност на протоколите, няма нито една жалба или какъвто и да бил друг акт спрямо действията на секционни комисии”, изтъкна говорителят на ОИК.

Според него Изборният кодекс е изключително обстоятелствен по тези въпроси и много ясно е посочено къде може да има грешки. По отношение на конкретния случай с протокол, който вчера беше показан от Бозов като скандален и в който има посочени 707 гласували и 220 бюлетини, Богоев обясни, че първата цифра посочва броят на избирателите в съответната секция и в случая се касае повече за сгрешена дума, отколкото за объркана или манипулирана цифра. „Смятам, че в случая започват да се интерпертират цифри, които по-скоро имат статистически смисъл. Важното е, че всички протоколи на СИК са сработили с всичките шест контроли, които същестуват в един протокол. Цифрите, които кандидатът споменава, са част от тези контроли”, каза Богоев.

По темата със скъсаните чували говорителят на ОИК заяви, че я приема като част от дежурните игри по време на избори. „Един чувал беше сниман. Според мен това е провокативно отношение от страна на хора, които имат интерес да снимат такъв чувал, и защитната реакция от членовете на СИК, която също стига до провокативна такава”, коментира говорителят на ОИК.

Той обясни, че по закон ОИК приема пликове, избирателни списъци и чували. „Чувалът обаче се приема от специална комисия, която е съставена от представителите на политическите партии и един член на общинската администрация. ОИК не присъства. От там нямаме нито един сигнал някой да е приел чувал с нарушена цялост”, каза Богоев и добави, че чувалчетата са с двойна защита.

За т.нар. "ромски секции" Богоев каза, че употребата на фразата е неточна и неправилна. "Не прави чест на кандидатите, когато употребяват този израз. Лично аз бих се чувствал дискриминиран, ако съм част от тази секция, а не съм ром. Всички са български граждани”, направи уточнението Богоев.

Относно резултатите в Каменар говорителят на ОИК каза, че от общо 493-ма гласували 393 са пуснали бюлетина за Бозов, а 100 – за Портних. 

По думите му в деня на балотажа не са констатирани нарушения. В комисията нямат доказателства за изборна търговия. "Не ми е известно прокуратурата да е образувала производство за купуване на гласове", каза още Богоев.

Кметът Иван Портних е легитимно избран, категоричен беше юристът, като разясни, че дори и да бъде обжалван изборът, решението за него не се спира.