Компромисно решение за данъка на варненските таксиметрови шофьори
Компромисно решение за данъка на варненските таксиметрови шофьори / DarikNews.bg, архив

Варненските общински съветници приеха компромисно решение за размера на патентния данък, който ще плащат таксиметровите водачи. От 2017 година техният налог ще бъде 690 лева на автомобил. Съгласно закона сумата се определя от общините като може да варира от 300 до 1000 лева. Първоначалното предложение, направено от представители на различни групи в местния парламент, предвиждаше данъкът да е 850 лева. На заседанието на ресорната комисия по транспорт постъпиха още две предложения – на Димчо Иванов от синдикат „Авто 94“ за 400 лева и на собственика на таксиметрова компания Иван Михайлов - за 500 лева. В крайна сметка нито едно от трите не беше подложено на гласуване на днешната сесия на местния парламент, тъй като съветникът Христо Атанасов предложи налогът да е в размер на 690 лева. Предложението беше прието с 33 гласа „за“, 6 съветници се въздържаха и без нито един не беше против.

Малкото присъстващи таксиметрови шофьори в залата останаха недоволни от взетото решение и заплашиха с протести. Според Димчо Иванов много негови колеги ще се откажат от професията, тъй като за да оцелеят трябва да работят по 20 часа на ден, през които да имат 60 процента заетост. Той е изчислил, че себестойността за километър превоз е 90 стотинки, а цената за клиента трябва да бъде най-малко 1,20 лв.

Следващия месец започват консултации за определяне на нови минимални и максимални прагове на тарифите, обяви председателят на комисията по транспорт Добромир Джиков.

Преди гласуването за определяне на патентния данък председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов посочи размера на налозите, гласувани от местните парламенти в страната. В София той е 850 лева, в Пловдив – 750, а в Бургас – 660.