Комедията Глупаци - смях и ирония на варненска сцена
Комедията Глупаци - смях и ирония на варненска сцена / Дарик Варна, архив

Като букет цветя – така режисьорът Георги Михалков определя комедийната постановка „Глупаци” на един от най-популярните съвременни американски драматурзи Нийл Саймън. Премиерите на пиесата са утре и в събота от 18:00 часа на сцена „Филиал“. Михалков признава, че работата по представлението не е била лесна, но пък изключително приятна заради екипността и енергията на младите актьори.

„Трупата е великолепна. Това са хора, които умеят да бъдат солисти, но и част от хора. И са убедителни и в двете функции“, споделя режисьорът.

По негови думи „Глупаци“ е ярка пиеса, в която авторът използва иронични вметки за начина на живот, мъдростта, знанието. Една приказка за възрастни – смешна, простодушна, но и иронична.

Според Георги Михалков комедия се прави по-трудно, тъй като трябва да се преодоляват доста стереотипи. „Има много лоши навици в правенето на комедии у нас“, коментира той.

Сценографията и костюмите са дело на Антония Попова, създала визията на редица варненски спектакли от недалечното минало, сред които "Жорж Данден", "Член 223" и др.

Нийл Саймън разполага действието на „Глупаци” в неопределено минало, в някакво омагьосано украинско селце, чийто жители битуват в безбрежна тъпота, което не пречи да се чувстват щастливи. Ситуацията, изумила новопристигналият учител Леон, се превръща за него и в дилема, когато противно на всякакви разумни доводи, той попада в капана на любовта.

„За пръв път поставям Нийл Саймън. Всичко, което съм чел от него, намирам смешно и умно. Освен това той е голям майстор на сетивното, а когато се комбинират смешно, умно и сетивно, резултатът е много добра драматургия. От гледна точка на драматургията, авторът решава „Глупаци” с такъв абсурден хепиенд за всеки от героите, че накрая комедията се превръща в сатира”, споделя пристрастията си към пиесата Георги Михалков.

В „Глупаци” се изявяват актьорите Теодор Папазов (Леон Толчински), Валери Вълчев (Снетски), Яким Неделчев (Съдията), Свилен Стоянов (Слович), Пламен Димитров (Мишкин), Милена Кънева (Енхна), Валентин Митев (д-р Зубритски), Даниела Викторова (Леня Зубритски), Ина Добрева (София Зубритски), Димитър Мартинов (Грегор Юзекевич).

Любопитна подробност е, че Нийл Саймън пише „Глупаци” доста набързо и без особени очаквания, но първата постановка на пиесата на Бродуей става хит и достига цели 40 представления.