/ БТА
Той ще спре използването на близо 180 коли от парка и ще се ползват само около 20 изправни и технически годни
Кметът на Варна Благомир Коцев откри фрапиращи нарушения в поддръжката на служебните коли в Общината. Това съобщи той в профила си във Фейсбук.

"Отидох на внезапна проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г. Пътувах за първи път със служебен автомобил на Общината, без отличителни надписи. Исках лично да проверя състоянието не само на улиците в ремонт, но и на автомобилния парк", обяснява той.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. "В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките, написа кметът.

Благомир Коцев: Варна има потенциал да бъде център на иновациите

От една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Коцев е разговарял с шефа.

“В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал - дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой - аз просто трябваше да подпиша документите“, му е обяснил служителят.

Някои директори си имат "лични" служебни коли и "лични" служебни шофьори. “На списък ни се водят шофьори”, каза началникът, но някои са на пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна - дадени са заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна!“



От 1 година колите на Общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез "авансите на домакините". Качих се на един от автомобилите, с който не знам как изобщо успяхме да минем разстояние от под 10 километра в града. Техническа изправност този автомобил нямаше.

Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни", категоричен е кметът.

Коцев е изискал доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. И е катаегоричен, че ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета му.