/ dariknews.bg
Кметски наместник поде инициатива за събиране на книги и възраждане на местната библиотека. В края на миналата година Цвета Йорданова решава да съживи читалището в берковското село Комарево и библиотеката към него, тъй като местните имат голямо желание да четат, но нямат възможност да си купуват книги.

За да заработи тя обаче били нужни поне 3500 тома. Затова тя се обръща за подкрепа към всеки, който иска да дари книга и да зарадва жител на селото.

За съвсем кратко време на призива на кметския наместник откликват много хора и вече са събрани стотици книги от различни краища на страната, разказа Цвета Йорданова.

Макар че вече има достатъчно книги, за да отвори местната библиотека, тя все още не работи, тъй като се подготвят ремонт и обзавеждане на сградата. Освен това, всички издания се описват. Цялата работа се върши само от двама души, но амбицията е библиотеката да бъде напълно готова през февруари. 

Въпреки че библиотеката вече е пълна с книги, всяка нова е добре дошла, казва Цвета Йорданова. Най-икономично е книгите да бъдат изпращани по пощата, съветва кметският наместник на Комарево. 

Хората от Комарево се радват на всяка получена книга, твърди Цвета. Не е необходимо изданията да бъдат нови, нито пък да са особено запазени. Важно е съдържанието. Местните се надяват, че когато читалището заработи, внуците им ще се върнат на село.