Класът на професор Пламен Марков във Варна
Класът на професор Пламен Марков във Варна / ТМПЦ

Открита среща с главния режисьор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и професор в НАТФИЗ Пламен Марков ще се състои на 5 ноември от 16:00 часа на Сцена Филиал. 21 студенти от неговия клас пристигат специално за събитието от София, за да се запознаят с начина на работа във Варненския драматичен театър, евентуална сцена за бъдещите им професионални изяви. Срещата е резултат от традиционните партньорски взаимоотношения между ТМПЦ – ДТ „Стоян Бъчваров” и НАТФИЗ за задълбочаване на връзката между академичното обучение и професионалната практика.

Поканени са да участват също възпитаниците на театралните школи в морския град и бъдещи кандидат-студенти в НАТФИЗ от Варна и страната. Участниците в срещата ще присъстват на 6 ноември, 19 часа, Сцена Филиал на премиерното представление на „Наопаки всичко или Всичко наопаки” от Молиер – постановка на режисьора Пламен Марков, сценография и костюми Даниела Николчова, музика Петя Диманова, в която участва почти цялата трупа на Варненския драматичен театър.

В рамките на европейските програми за културен обмен, в края на октомври на Театрално-музикален продуцентски център Варна гостува група млади хора от италианския град Лече, който също като Варна кандидатства за културна столица на Европа през 2019 г.
Гостите, сред които драматични актьори, музиканти, композитори, художници, сценографи, изкуствоведи и други, проявиха голям интерес към практиките на сценичните изкуства в България.

Те се срещнаха с представители на различни творчески звена в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и Държавна опера Варна, присъстваха на репетиции и на първия премиерен спектакъл на „Свекърва” от А. Страшимиров, постановка на Стоян Радев Ге. К., сценография и костюми Мира Каланова, музикална среда Стоян Радев Ге. К. Всички бяха много впечатлени както от актьорската игра, така и от бурната реакция на публиката.