Калина Белмезова: В „Аспарухово” има много незаконни постройки, тепърва ще ги събаряме
Калина Белмезова: В „Аспарухово” има много незаконни постройки, тепърва ще ги събаряме / снимка: ГЕРБ

В „Аспарухово” има много незаконни постройки и те тепърва ще бъдат премахвани, заяви в студиото на Дарик Варна кандидатът за районен кмет на ГЕРБ Калина Белмезова. Според нея проблемът е трупан с десетилетия и едва от миналата година администрацията има правомощията  да се пребори с него. Незаконното строителство и незаконна сеч са основните причини за потопа в квартала през 2013 г., смята Белмезова, която през последните 4 години беше зам.-кмет на района.

Следващата година се очаква да започне изграждането на двата охранителни канала. Части от тях ще бъдат покрити и там ще бъдат разположени детски площадки. Също догодина трябва да стартира и ремонтът на Аспарухов мост, за който правителството обеща финансиране. В момента се работи по проектирането, като се предвижда на моста да има велоалеи.

4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в обновяването на парка в „Аспарухово”, като ще бъдат изградени нови алеи и детски площадки. С 3 млн. лв., отпуснати от държавния бюджет, ще бъде ремонтиран главният водопровод на квартала, с което трябва да се сложи край на честите ВиК аварии. Улица „Мара Тасева” ще бъде разширена с две ленти, а за цялостна рехабилитация са предвидени бул. „Първи май” и ул. Св.св. Кирил и Методий”, каза още Белмезова. Според нея трябва да се организира обсъждане за бъдещето на пустеещата от години сграда на обществената баня. Има идеен проект и за строителството на закрит басейн с олимпийски размери между Морската гимназия и канала.

Кандидатът за кмет увери, че социален блок в „Аспарухово” няма да се строи, а в „Галата” ще бъде изграден спортен комплекс с фитнес на открито и футболно игрище.

„В администрацията има добър екип, който е сформиран през предния мандат. С по-голяма част от тях ще продължа да работя”, завърши Калина Белмезова.