Управляваният от Мехмед Фолксваген след удара в крайпътното дърво край Разград
Управляваният от Мехмед Фолксваген след удара в крайпътното дърво край Разград / БГНЕС, архив
Пиян шофьор без книжка, убил двама свои приятели в катастрофа, излиза на свобода след по-малко от 3 години престой зад решетките, въпреки че беше осъден на 9 години затвор. Процесът срещу Мехмед Топалов от разградското село Езерче протече при засилен обществен интерес и беше съпътствано с протести. 

Пиян шофьор без книжка предизвика катастрофа, при която загинаха две момчета

Присъдата на Мехмед първоначално беше намалена с 1/3 и стана 6 години, след като той се призна за виновен и делото срещу него беше гледано по съкратената процедура. Шестте месеца преди влизането в сила на присъдата, които младежът прекара под домашен арест, също му бяха зачетени. По-малко от две години преди изтичане на наказанието му Топалов е освободен предсрочно заради добро поведение и така реално се получава, че той е бил затвора 2 години и 8 месеца

Ефективна присъда по дело за катастрофа с двама убити

През лятото на 2014 г. навършилият малко преди това пълнолетие Мехмед идва в родното си село за мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Той живее със семейството си за Англия, където работи. Учил е до 9 клас в спортното училище в Русе заедно с едно от загиналите момчета в катастрофа.

катастрофа Разград Мехмед Топалов
БГНЕС, архив

На 25 юли вечерта Мехмед, който няма шофьорска книжка, взема „Фолксваген”-а на баща и с него отива до заведение в Езерче. Там остава два часа, през които пие бира. След полунощ отива с колата до заведение в Разград, където продължава да пие бира и уиски

Там среща приятелите си от Езерче 18-годишният Ахмед Кадовлуев и 22-годишният Исмаил Зюлкифов. Около 4:30 ч. сутринта тримата тръгват да се прибират към селото. Малко след Разград Мехмед губи контрол над колата на прав участък, излиза от платното и се блъска в крайпътно дърво, което се пречупва от силния удар. Ахмед и Исмаил загиват на място. Взетата от Мехмед алкохолна проба му отчита 2,44 промила.

катастрофа Разград Мехмед Топалов
БГНЕС, архив

След тежката катастрофа Мехмед беше пуснат на свобода под парична гаранция, но поведението му през следващите скандализира неговите съселяните. По думите им младежът е продължил да шофира пиян. Над 700 души от Езерче се подписаха под искане за по-тежка мярка за неотклонение на Мехмед и в крайна сметна съдът му определи „домашен арест”.

Протест заради тежка катастрофа с жертви

Зад решетките  Мехмед е демонстрирал добро поведение и е бил награждаван 17 пъти. През по-голямата част от престоя си той е бил назначен за работник по поддръжката на хижа на затвора на язовир Цонево, където е преспивал.

Въпреки протеста на прокуратурата Варненският окръжен съд постанови предсрочно освобождаване на Мехмет Топалов, като решението може да бъде обжалвано.

Близо 5 години по-рано от затвора излиза и Аяз Хюсеинов, който има присъда за убийство на 57-годишния Рамадан Алиев. До смъртта на мъжа през пролетта на 2012 г. се стигна след масово сбиване между жители на шуменското село Иваново. Участниците в мелето носят дървени колове и брадви, а 21-годишният тогава Аяз е въоръжен с нож, който използва за колене на кози. С него пробожда смъртоносно жертвата си в гръб и в областта на сърцето, а също така ранява и друг мъж. 

Аяз Хюсеинов; снимка: Дарик Шумен

Хюсеинов е осъден на 12 години затвор, от които зад решетките прекарва малко повече от 6. Според Варненския окръжен съд това време е било достатъчно за превъзпитанието на убиеца.