При инцидента се е срутил 700 кв. м окачен таван, опушени са 50 кв. м стени
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отнема лиценза на лицето извършвало технически надзор на газовата инсталация, след вчерашния инцидент в заведението за хранене в Гранд Мол Варна. Това съобщиха от държавния надзорен орган.

Пожар в "Гранд мол" във Варна, взриви се газова бутилка

Веднага след инцидента инспекторите на ДАМТН бяха изпратени на място, за да проверят обстоятелствата около случая. Те са установили, че в нарушение на изискванията за безопасност,  надзорното лице е заверило проекта за изпълнение на газовата инсталация, позволило е съхранение на газовите бутилки в помещението за готвене и е извършило регистрация, първоначален технически преглед и е разрешило експлоатацията, въпреки всички несъответствия с нормативните актове. Тези действия са създали допълнителна рискова ситуация и са довели до експлозията.

Друго установено нарушение на място е, че собствениците на ресторанта не са определили лице, което да отговаря за безопасната експлоатация на съоръжението.

Първоначалният оглед  показва, че най-вероятна причина за взрива е изпускането на газ от една от бутилките в кухнята на заведението. В резултат на него е разрушен шкафът на бутилковата инсталация, колектор, предпазна и контролна и регулираща арматура и материални щети по складовото и кухненското помещение на  ресторанта.

Освен отнемането на лиценза, на надзорното лице ще бъдат съставени и актове за нарушенията, както и на собствениците на заведението.

Инцидентът в ресторант „Годзила” стана около 8.00 ч. в сряда. Нанесени са значителни материални щети по цялото заведение, тъй като при взрива се е срутил 700 кв.м окачен таван, опушени са 50 кв.м стени, съобщиха от варненската полиция.