Изложба събира 120 години българско търговско корабоплаване
Изложба събира 120 години българско търговско корабоплаване / снимки: Дарик Варна

В сградата на Държавния архив във Варна тази вечер от 17 часа ще бъде открита изложба „120 години българско търговско корабоплаване". 25 табла, както и няколко архивни документа, представят историята на търговския флот от създаването на Българското търговско параходно дружество през 1892 г., чийто наследник е Българският морски флот.

Голяма част от документите и илюстрациите се излагат за първи път. С тази изложба правим един дълбок поклон пред паметта на онези достойни варненци, допринесли за развитието на родното търговско корабоплаване, отбеляза специалистът по военноморска история д-р Атанас Панайотов. Негово дело са тематичният подбор на снимките и архивите и авторството на текстовете. Панайотов разкри, че подготовката на изложбата е отнела 6 месеца.

Експозицията се състои от няколко тематични секции - „Кораби и капитани", „Кораби и кръстници", „Кораби от птичи поглед", „От Дунава към Черно море" и др.

Изложба събира 120 години българско търговско корабоплаване
netinfo

Изложба събира 120 години българско търговско корабоплаване
netinfo

Изложени са оригинални архиви, сред които изключително ценни документи от края на 19-и век. Представена е кореспонденцията на няколко видни варненци с тогавашното правителство и министър-председателя Стефан Стамболов. Инициативата всъщност води до създаването на Българското търговско параходно дружество.

Изложени са още първият Устав на Българското търговско параходно дружество-Варна, архиви на видния варненец Златан Бръчков, който е бил акционер и един от най-дейните участници в управлението на дружеството. Сред експонатите е и дневник-животоописание на Сава Манолов, първият български морски капитан.

Изложбата се организира от Държавен архив - Варна, със съдействието на Военноморския музей - Варна, Държавен архив - Русе, с финансовата подкрепа на Параходство „Български морски флот".

Експозицията ще остане в сградата на Държавния архив през цялата 2012 г. Входът за нея е свободен.