/ БТА
В Община Варна не са постъпвали искания за строежи на небостъргачи, каза днес кметът на града Иван Портних, който коментира пред журналисти изказвания, направени по-рано през деня от представители на партиите „Възраждане“ и „Демократична България“. 

Както информира, от двете формации съобщиха, че ще сезират областния управител Андрияна Андреева за няколко решения на Общинския съвет, взети на проведеното на 11 август заседание. И от двете партии споделиха, че заради строителство ще бъде разрушен парк в район „Младост“ и изразиха опасения, че в центъра на града ще бъде издигната изключително висока сграда.

Строителството ще бъде основна „предизборна дъвка“, посочи кметът Портних. Той бе категоричен, че за 10 години с решения на Общинския съвет общината е продала два свои имота в чертите на града. По думите му сделките са реализирани през 2017 г. Портних припомни, че в район "Младост" е наложително да бъде разрешен проблемът с липсата на помещения за кметството, което от години е настанено в приземните етажи на няколко жилищни блока. Според кмета това няма да доведе до унищожаване на зелени площи, дори има планирано изграждане на нов парк.

Община Варна ще обжалва съдебно решение за връщането на главния архитект

„Небостъргачът“ в центъра на града, за който каментират от "Възраждане", ще бъде с три надземни и пет подземни етажа, допълни Портних. Той допълни, че общинската администрация е внесла отчет за Общия устройствен план на Варна и съветниците могат да се запознаят с него. Кметът коментира още, че по документа ще иска да чуе и позицията на браншовите организации на архитектите.
Мила Едрева/БТА