Историята на Пристанище Варна изплува пред круизните туристи
Историята на Пристанище Варна изплува пред круизните туристи / barometar.net

Историята на "Пристанище Варна" изплува пред круизните туристи. Това става възможно чрез изложба на открито, разположена в района на Морска гара – Варна. На 22 табла са показани най-запомнящите се исторически моменти, до които ще се докоснат чужденците. Сред най-интересните от тях е претоварването на камбаните за храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата. Те са доставени с кораб във варненското пристанище и са превозени до София с влак през 1909 година.

В следващите месеци към експозицията ще бъдат добавени и кадри до днешни дни. Изложбата е разположена в обновената зона около 1-во и 2-ро кейови места. Рехабилитацията на тази най-стара част на пристанището е във финална фаза. Достъп до зоната ще бъде осигуряван за граждани и гости на града само при събития от публичен характер. 

Тази година „Пристанище Варна“, за разлика от други пристанища на Черно море, отчита добър круизен сезон. На Морска гара – Варна се очакват още пет луксозни пътническа кораба, възможни са и допълнителни заявки.