/ БТА
Мозайките се нуждаят от реставрация, защото по тях не е работено от 1986 година, когато е открит музеят
През тази година ще започне цялостен ремонт на сградата на Музея на мозайките, като стойността на проекта е близо 5 милиона лева.

Това съобщи кметът на Община Девня Свилен Шитов. Той уточни, че сградата ще бъде укрепена и осъвременена, заедно с прилежащата ѝ площ. "Проектът бе разработен още през 2019 година, но пандемията спря изпълнението му", обясни Шитов. Сега общината е получила подкрепата на държавата за осигуряването на средствата.

БТА

"Реставрацията на самите мозайки обаче няма как да бъде направена по този проект", коментира кметът. За нея Общината ще кандидатства специално, като идеята е това да стане след отварянето на такава възможност по Плана за възстановяване и устойчивост.

БТА

Шитов бе категоричен, че мозайките се нуждаят от реставрация, защото по тях не е работено от 1986 година, когато е открит музеят. Кметът разказа още, че през настоящата година ще бъдат обновени петте читалища на територията на общината.

БТА

Той уточни, че сградите са санирани със средства от европейските програми. Сега те ще бъдат обновени и вътрешно, като средствата ще бъдат заделени от бюджета на Община Девня.

БТА

Шитов уточни, че ще бъдат осигурени пари и за подобряване на условията в Младежкия дом в града. Предстои в Музея на мозайките в Девня да бъдат експонирани в специална витрина наскоро реставрирани находки, открити още през 90-те години в зидана тухлена гробница, датирана към края на II - началото на III век.

БТА

Това са бронзови съдове с изящна изработка и богата украса, кухненски тиган, втулки от сгъваемо магистратско столче под формата на глави на лъв и мечка, сребърна фибула, пулове за игра и други дребни предмети.

БТА

Музеят на мозайките в Девня е построен върху останките на голяма късноримска сграда с мозайки, по проект на архитект Камен Горанов. Експозицията му представя римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол, както и множество предмети от бита и ежедневието на тогавашните обитатели и златно монетно съкровище с монети, отсечени от името на император Теодосий II.

БТА

Посетителите могат да видят още възстановка на града и сградата, където са открити мозайките. 
Валентина Добринчева, Мила Едрева/БТА