Икона на Св. Николай Чудотворец ще пази Жозе Моуриньо
Икона на Св. Николай Чудотворец ще пази Жозе Моуриньо / Източник на снимката: Община Аксаково

Икона на Свети Николай Чудотворец е новият закрилник на футболния ас Жозе Моуриньо. Позлатената реплика на старинната иконопис е сред подаръците, които треньорът на “Реал Мадрид” получи по случай 50-ия си рожден ден.

Ценния дар, наречен да пази португалеца и да го води към победа в Шампионската лига, му връчи председателят на Асоциацията на Българските черноморски общини и кмет на Аксаково инж. Атанас Стоилов.

Стоилов бе единственият българин, който заедно с посланика ни в Лисабон, бяха сред гостите на празника, организиран от родния град на Моуриньо – Сетубал, за 50-ия рожден ден на футболиста.

Роденият на 26-и януари 1963 г. с името Насименто Жозе Марио дос Сантос Моуриньо Феликс стана повод за общоградски празник в Сетубал преди дни.

Икона на Св Николай Чудотворец ще пази Жозе Моуриньо
netinfo
Заради сгъстения футболен календар през януари родният град на звездата отпразнува юбилея му “на патерица”  с откриването на нова Изложбена зала, създадена в старите казарми на Сетубал с пари от европейските фондове.

Под обективите на 38 телевизии от цял свят и плеяда футболни звезди от различни поколения начело с Балак, Митчел, Фиго, Моуриньо прие българския дар и пожела на родния национален отбор успех на Световното по футбол догодина в Бразилия.

“Поканата за този празник дойде от г-н Моуриньо и от кмета на община Сетубал г-жа Мария дас Дорес Мейра, за което съм изключително благодарен”, коментира председателят на АБЧО Атанас Стоилов, чиято община Аксаково е побратимена със Сетубал.

Футболният живот на Моуриньо е първата експозиция в преустроените в галерия казарми на Сетубал. Гостите на партито по случай рождения ден на треньора, сред които посланиците на 42 страни, бяха първите, видели десетките фотоси, подредени в модерното арт пространство, и “разказващи” професионалния живот на звездата без думи. Експозицията остава подредена до 26-и май.

Освен снимки от футболния прощъпулник на Моуриньо има фотоси и от треньорските му триумфи –  Купите на европейски шампион с Интер и Порто, Купите на шампион в първенствата на Англия, Италия, Португалия и Испания. Колекцията включва и трофеи, анцузи, футболни обувки, връхни дрехи на звездата, развълнували феновете му – деца, гости и ветерани, сред които бащата на именития треньор – бивш национален вратар на Португалия и Витория, Сетубал.

“Шансът да станеш част от подобно изживяване е уникален”, разказва кметът на Аксаково.

Икона на Св Николай Чудотворец ще пази Жозе Моуриньо
netinfo

Освен празника на Моуриньо в програмата на Стоилов бе включена и среща с представители на бизнеса, които преди година декларираха интерес към инвестиции у нас.

В поредния си разговор с кмета на Аксаково и председател на АБЧО португалските бизнесмени са потвърдили желанието си да разкриват производства на части за високотехнологични продукти (UPS устройства). Интерес има и към туристическия ни продукт и изграждането на Аутлет център от бразилски и португалски фирми. 

Посещение на бизнес делегация се очаква през месец май, коментира Стоилов.