И ромите се вдигат на протест, правят палаткови лагери
И ромите се вдигат на протест, правят палаткови лагери / DarikNews.bg, архив

Ромите от по-малките варненски общини ще се включат в протестите заради беззаконието и отнетите им права. Това съобщи Васил Данев - лидер на Федерацията на обединените ромски общности /ФОРО/. Той обясни, че досега те не са присъствали на шествията, тъй като не са имали финансовата възможност да пътуват до Варна. Идеята е ромите да изградят палаткови лагери като се започне от Игнатиево. Оставки на кметове няма да се искат.

„Настояваме със задна дата правителствата да понесат отговорност и да заплатят щетите, които нанесоха. Трябва да се направи разследване и всеки да каже какви имоти има и откъде“, заяви Данев.

Той отрече роми от други общини да са карани с автобуси до Варна, за да участват в протестите.

Васил Иванов от ФОРО обясни, че палатките на ромското недоволство ще бъдат импровизирани, а за да се покаже бедността на хората, до тях протестиращите ще сложат нарисувани скелети. Палатковият лагер щял да се издържа от цялото село.

Иванов се закани, че отсега нататък ромите ще имат все повече изисквания към властта и като част от тях посочи повишаване на детските, евтини магазини за социално слаби, връщане на старите електромери и водомери.