Христо Кирчев: След големите победи започва разпадът на ГЕРБ
Христо Кирчев: След големите победи започва разпадът на ГЕРБ / netinfo

Победата на ГЕРБ на местните избори във Варна и страната е пълна и в момента това е единствената мощна и добре организирана политическа сила. След големите победи обаче ще започне разпадът на партията, заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик бившият кмет на морския град Христо Кирчев. Според него новата история показва, че във всяка партия, която овладее властта, започват вътрешни борби за постове и поръчки, както се е случило със СДС, БСП и НДСВ.

Въпреки множеството подадени жалби Кирчев не смята, че ще се стигне до касиране на изборите във Варна.

„В България в момента започва процес на дестабилизация и касиране на изборите няма да е в интерес на държавата. Трябва да признаем, че ГЕРБ спечелиха доверието на ЕС и се изплащат парите по фондовете”, коментира бившият кмет, според когото коренно различни резултати на евентуален нов вот във Варна няма да се получат, тъй като ГЕРБ стои най-добре в града. Той добави, че партията има силата да състави мнозинство в Общинския съвет и да поема отговорност, а не в местния парламент да се създават групи за натиск като при управлението на Кирил Йорданов.

За резултата на наследника на своя пост, който не му позволи да бъде избран и за общински съветник, Кирчев каза, че по време на кампанията си Йорданов е критикувал собствените си мандати и е бил опозиция на себе си.

„За хубавите неща казваше – аз ги направих, а за негативните решения - другите са виновни”, допълни Кирчев. По думите му БСП е загубила своя облик.

„По принцип БСП трябва да защитава работническата класа и дребните производители, а те създадоха могъща олигархия, която още се крепи в техните редици. Моите уважения, но какво прави Георги Гергов като кандидат за кмет на Пловдив. БСП във Варна няма такива изтъкнато олигарси, но е известно, че ръководството й има тесни контанти с богати хора, възползващи се от връзките си в Общинския съвет”, каза още ексградоначалникът.

Варна трябва да се развива със собствени сили, но инициативата на хората е претъпена, смята Кирчев. Той обаче е оптимист за развитието на града през следващите 4 години.