Гуцанов постави проблема за моряшките данъци на конгреса на БСП
Гуцанов постави проблема за моряшките данъци на конгреса на БСП / netinfo
Проблемът с данъците върху моряшките възнаграждения беше един от основните акценти в изказването на лидера на ГС на БСП -Борислав Гуцанов по време на 46-тия конгрес на партията, който се проведе в събота в София.

Пред делегатите Гуцанов подчерта, че кампанията за изборите за европарламент на 20 май 2007г. била централизирана и хаотична. Местните структури нямали свобода да поемат конкретни ангажименти към избирателите в съответните райони.

„Поради тази причина по места не можехме да вземем отношение дори по болни за големи градове като Врана и Бургас въпроси, касаещи огромни пластове от населението – данъците върху моряшките възнаграждения. Не може изведнъж да се сети някой, че трябва да се търсят пари от плаващите под чужд флаг и при това със задна дата, пет години назад. Става въпрос за около 30 процента от варненци, пряко или косвено свързани с морето и в дадения случай потърпевши. Видяхте, че други политически сили веднага се възползваха от възможността да яхнат вълната на недоволството, въпреки че няма как да помогнат за решаването на проблема”, каза пред колегите си по партия председателят на БСП - Варна – Борислав Гуцанов.

Той припомни, че Градският съвет още веднага след изборите настоя да бъде намерено удовлетворително и законово за всички страни решение по отношение на моряшките данъци при това в най-кратки срокове. В решението тогава беше записано, че БСП-Варна настоява да не се търсят пари със задна дата, а регламентираното облагане на възнагражденията на хората на море да влезе в сила от януари 2008г.