/ netinfo
Варненският административен съд ще гледа днес делото срещу референдума в село Чернево против изграждането на депо за отпадъци на химическия завод „Солвей соди”. То е образувано по една от двете жалби на областния управител Стоян Пасев, в която се посочва, че решението на Общинския съвет в Суворово за провеждане на местното допитване е незаконосъобразно. 

Жители на варненско село се готвят за гладна стачка и затваряне на пътища

Референдумът се състоя на 20 август и близо 50 % от гласувалите се обявиха срещу сметището, а резултатът беше обявен за задължителен. 

Референдумът в Чернево е валиден и става задължителен

Съдебното заседание е насрочено за 15 ч., а преди него се очаква протест на жителите на Чернево. В началото на седмицата те се събраха пред сградата на инвеститора на депото „Солвей соди”, а след това поискаха оставката на кмета на Суворово Павлин Параскевов. 

Варненско село иска да премине към друга община заради кмет

Жителите на Чернево обмислят и провеждането на референдум за отделянето на селото от общината и преминаването му някоя от съседните Девня, Ветрино и Аксаково. Причината за недоволството им от кмета е издаването на разрешение за ползване на депото въпреки проведения референдум.