Теренът за депото в село Чернево
Теренът за депото в село Чернево / www.chernomore.bg
Жители на село Чернево, община Суворово, смятат да пристъпят към гражданско недоволство, заради незачитане на резултатите от местния референдум. Допитването бе проведено през август, като мнозинството от гласувалите се обявиха против изграждането на депо за неопасни отпадъци на територията на селото. Така резултатът от референдума беше обявен за задължителен от Общинската избирателна комисия. 

Намеренията за гражданско неподчинение и затваряне на пътища бяха заявени след заседание по делото по жалбата на областния управител Стоян Пасев в Административния съд във Варна. От Областна администрацията настояват резултатите от референдума да бъдат обявени за нищожни.


Референдумът в Чернево е валиден и става задължителен

Със съгласие и на двете страни делото бе спряно от съда до произнасяне на  Административния съд по дело по друга жалба на областния управител. С нея Пасев обжалва като незаконосъобразно решението на Общинския съвет в Суворово, с което е проведено местното допитване. Заседанието по това съдебно производство е насрочено за 26 октомври.

Депото за неопасни отпадъци от ТЕЦ „Девен” на територията на Чернево вече функционира, въпреки резултатите от референдума, жалваха се жители на селото.

„Вчера с недоумение разбрахме, че кметът (на община Суворово, бел.ред.) е упълномощил свой служител от Устройство на територията да подпише протокол за пускане в експлоатация на депото. Въпреки проведения референдум, въпреки неговия задължителен характер и това, че не е отменен”, заяви Валентин Георгиев, председател на Инициативния комитет за провеждане на местен референдум.  
Още в понеделник няколко жители на Чернево са готови да започнат гладна стачка пред община Чернево, обяви Георгиев, като разкри, че той е един от тях.

„Утре вечер в 19,00 часа ще има общоселско събрание и както виждам настроенията на хората да обявим гражданско неподчинение. Ще затворим ЖП прелеза, ще затворим главния път, който свързва Девня със Суворово. Може да се стигне и до затваряне на магистрала „Хемус””, обяви той.

 „Докато кмета не си подаде оставката и не каже защо, въпреки нежеланието на хората, той прави процедура по въвеждане в експлоатация на това депо. Това е подигравка с 2000 души”, коментира още Валентин Георгиев.

На местния референдума в Чернево на 20 август участив взеха 512 души или 49,28% от гражданите с избирателни права. 484 от гласувалите се обявиха против изграждането на депо за неопасни отпадъци от ТЕЦ „Девен” на територията на селото.