ЕС не може да налага признаването на еднополовите бракове, смята наш евродепутат
ЕС не може да налага признаването на еднополовите бракове, смята наш евродепутат / ГЕРБ/ЕНП

Европейският съюз няма компетентност да променя законодателството на държавите членки, свързано с регистрираните партньорства или брака. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дебат в Европейския парламент. Според него различните държави не разполагат с една и съща визия за семейното право, особено по отношение на брака, осиновяването и регистрираните партньорства.

Семейното взаимоотношение, което съществува по силата на законодателството на една страна може да не съществува в правото на друга, смята Радев

Признаването на съдържанието на документите за гражданско състояние би довело реално до промяна на материалното семейно право на държавите членки. Според договорите ЕС не разполага с компетентност да променя материалното право в областта на гражданското състояние, свързано с регистрираното партньорство или брака.

"Ако Европейската комисия включи регистрираните партньорства в такъв законодателен текст, това ще бъде в противоречие с договорите и ще се стигне до един вид налагане на законодателство, което не е желано от много държави членки“, заяви в заключение Емил Радев.