Екстрадират каварненец в Щатите, чака го съд за банкови измами и блудство
Екстрадират каварненец в Щатите, чака го съд за банкови измами и блудство / Дарик Варна, архив

Галин Филев от Каварна ще бъде екстрадиран в САЩ, където го чака съд за 6 банкови измами и блудство с непълнолетно лице. Решението за екстрадиция взе Варненският апелативен съд, с което потвърди решение на Окръжния съд в Добрич от края на януари тази година, съобщиха от пресслужбата на варненския съд.

Прокуратурата на щата Илинойс настоява 43-годишният българин да бъде предаден да компетентните власти, за да бъде съден там. Окръжният съд на Северен район на Илинойс е издал 2 заповеди за арест - през април 2006 и през януари 2011 година. Едва през ноември миналата година, на основание на Международни договор за екстрадиция, подписан между България и САЩ, Филев е бил временно задържан за 60 дни, припомнят от съдебната пресслужба.

За да потвърди решението за екстрадицията на каварненеца, втората съдебна инстанция намери, че всички основания, предвидени в подписаните двустранни договори са налични. Престъпленията, за които американските власти издирват българина се наказват и по българското законодателство. В Илинойс разследват Филев за 6 банкови измами, извършени в северния район на щата през периода юли 2005, март 2006 година. Американски банки са му отпуснали 4 ипотечни заеми за два имота в района на Чикаго, които българинът никога не е обитавал. Други два банкови заема Филев получил за развитие на малко предприятие.

Според разследващите в щата Илинойс, българинът вписал неверни данни за годишните приходи на фирмата. Според компетентните власти в Америка, щетите, които са нанесени на банковите институции възлизат на 950 000 долара, а законите в Илинойс наказват това престъпление с до 30 години затвор.

Освен за банковите измами, Галин Филев ще бъда разследван и за отвличане и сексуална злоупотреба на непълнолетно лице, извършено през септември 2005 година.

Решението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.