Едно загинало дете и 28 ранени в катастрофи само за 4 месеца
Едно загинало дете и 28 ранени в катастрофи само за 4 месеца / Sofia Photo Agency, архив

Едно дете е загинало, а 28 са ранени при пътни инциденти във Варненско от началото на годината до края на април, съобщи инсп. Ясен Жеков от Пътна полиция. За същия период на миналата година живота си в катастрофа е загубило едно дете, а пострадалите са 21. Най-често причините за произшествията са превишена скорост и неспазване на предимство.

За да акцентират на проблема, от КАТ са предвидили редица инициативи, с които и във Варна ще бъде отбелязана Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН. Тя е под надслов "Спаси живота на децата". Стартира днес и ще продължи до неделя.

Ще бъдат обхванати максимален брой детски и учебни заведения, в които полицейски служители ще изнесат беседи за пътна безопасност. Ще се проведат и тематични родителски срещи, за да се подчертае колко важен е примерът, който се дава на децата. Планирана е и специализирана полицейска операция, в която униформените ще следят за ползване на колани и системи за безопасност на децата в колите.

Акцент в Третата глобална седмица ще бъде 8 май. Точно в 12:00 часа патрулиращи автомобили със специални надписи ще бъдат разположени около възлови кръстовища, училища и детски градини в памет на децата, загинали в катастрофи. Тя ще бъде почетена с едноминутно мълчание, а полицейските служители ще бъдат извън колите с шапки в ръка. Същия ден ще бъдат отслужени панихиди за децата - жертви на пътни инциденти.

Кампанията ще бъде закрита в неделя. Нейно лице е 11-годишната Е. Г. от София, спечелила първо място в Национален конкурс за детска рисунка и фотография "Победи опасността на пътя и в превозното средство".