Държавата даде на общината и Аспаруховия парк
Държавата даде на общината и Аспаруховия парк / Дарик Варна, архив

Община Варна да стопанисва Аспаруховия парк в града, реши правителството на днешното си заседание. Според кабинета местното ръководство разполага с адекватен финансов ресурс за пълноценното му управление. Има и инвестиционни намерения, свързани с Плана за регулация и застрояване, включващ две устройствени зони – за парк, обществено обслужване, комплекс „Детски свят”, спорт, археологически обект „Аспарухов парк”, атракционни обекти и др. и зона за парк, атракционен комплекс „Аквапарк” и стопанско обслужване на парка.

Преди месец и половина държавата предаде Морската градина за стопанисване на общината. Въпреки че имотът, който е паметник на градинското и парковото изкуство, е собственост на Министерството на културата, поддържането му се осъществяваше от местната власт.

Процедурата за безвъзмездно предоставяне на двата имота - изключителна държавна собственост, на община Варна, започна миналата година. Още през 2010-та година премиерът Бойко Борисов лично даде обещание за прехвърляне на управлението.