Две категории на награди Варна остават без номинации
Две категории на награди Варна остават без номинации / Дарик Варна, архив

Окончателните номинации за награди „Варна" в областта на изкуството и културата бяха представени и гласувани за одобрениe на заседание на общинската комисия по култура по-рано днес. Обявени бяха 10 раздела от общо 12, в които има излъчени номинирани. В някои от категориите  попадат повече от един човек.

Журито, което определя номинациите, се състои от 7 души.  В състава му влизат Елица Виденова, младата музикантка Надежда Гущерова, Стоимен Стоилов, Веселина Михалкова, арх. Станчо Веков, Нелко Коларов и Даниела Димова. Журито гласува с таен вот.

На втората среща, която е провело днес, са присъствали шест от членовете.  Сред  личностите, които са предложени и гласувани, е композиторът и диригент проф. Милко Коларов за голама награда „Варна" за цялостно творчество.

В раздел „Театър" беше обявен Държавен куклен театър с колективна награда за спектакъла „Възгледите на един пън" на режисьора Теди Москов. Отличието се дава и във връзка с 60-годишнината от създаването на театъра. В същата категория попада и актьорът Стоян Радев заради майсторското пресъздаване на ролята на Ричард III  в едноименния спектакъл на Шекспир.

В раздел „Публицистика и журналистика" беше обявен журналистът Кирил Аспарухов, а в „Литература" -Александър Чакъров и Ангел Дюлгеров.

В раздел „Визуални изкуства" попадат художниците Петко Петков и Николай Русев. Диригентът, композитор и пианист Страцимир Павлов е номиниран в категория „Музика", а в „Опера" попада диригентът Иван Филев.

В раздел „Танц" журито е определило хореографката Желка Табакова за спектакъла „Лешникотрошачката". Журналистът и оператор Георги Смиленов е с номинация в категория „Кино и телевизионни филми".

В раздел „Архитектура" е определен арх. Борислав Игнатов.За утвърждаването на номинациите предстои гласуването им на следваща сесия на Общинския съвет.

Целта е членовете на журито да не са политически ангажирани и да са творчески личности, които са се утвърдили в областите си, за да може награда „Варна" да носи своята тежест, заяви Даниела Димова, която е председател на общинската комисия по култура.

Наградените получават диплом и парична награда. Тя е в размер на 1500 лева за индивидуални носители, която се разделя в зависимост от това колко са наградените. Колективните награди носят 2000 лева, където също сумата се дели, ако има повече от един награден колектив. Голяма награда „Варна" е 3000 лева.

Журито прецени, че за „Художествен превод" няма  да има номинирани, както и в категория „Организация, подпомагане и популяризиране на културата и изкуствата", защото няма подходящи личности, каза още Димова. Тя добави, че през последните няколко години голямата награда не е присъждана.