Двама остават в битката за главен архитект на Варна
Двама остават в битката за главен архитект на Варна / Dariknews.bg, архив

Настоящият главен архитект на Варна Виктор Бузев и основният му конкурент за поста Жулиан Начев са допуснати да продължат до последния етап от конкурса за заемане на длъжността. След като изборната комисия сумира средните оценки, от битката отпадна третият от кандидатите, стигнали до финалната права, Тодор Господинов.

Бузев е получил оценка  4,86, Начев - 4,04, а Господинов – 3,29, съобщава Moreto.net.

Кандидатите трябваше да подготвят презентации на тема: "Прилагане на ОУП - Варна в контекста на стратегическите устройствени документи от регионално и национално ниво".

В своето изложение настоящият главен архитект посочва, че се налага постоянна защита и политика по устойчиво усвояване на ресурсите и експлоатация на природните богатства, които отличават Варна с огромния й потенциал, отреждайки мястото й на структуроопределящ фактор в Северна България.

"Ако и 10% от споменатото до тук се реализира, ще мога спокойно да умра с мисълта, че съм оставил с труда си правилна и трайна следа в родния си град", пише в края на презентацията на Виктор Бузев. Към текста са добавени и въпроси на автора, сред които: Небостъргачите – имат ли място в града?, Затворът да се измести от сърцето на Варна, „Дупката“ – минало, настояще, бъдеще, EXPO или КЪДЕ? и Необходим ли е на Варна „Високо-технологичен Парк“?".

Другият кандидат Жулиан Начев заявява, че ще предложи изцяло нов подход за промяната на облика на Варна, който тепърва предстои да бъде ясно дефиниран и изграден. Концепцията му включва работа по реорганизация на цялата инфраструктура, основана на принципите на най-авангардните подходи в урбанистиката - културно планиране, устойчивост и прилагане на съвременни методи за градско брандиране с унифициран и изчистен стил.