Доброволци засаждат първата биоградинка в училищен двор
Доброволци засаждат първата биоградинка в училищен двор / netinfo

Първата биоградинка в училищен двор във Варна ще бъде засадена със зеленчуци, билки, плодове и плодни храсти в навечерието на Международния ден на труда. Сдружение „Възход за Варна”, което инициира и реализира проекта, кани доброволци да се включат в сеитбата на 30 април от 14 часа в двора на ОУ „Васил Априлов” на ул. „Братя Миладинови” 130.

На 45 кв. м. в училищния двор ще бъдат засадени ягоди, малини, капини, арония, спанак, салати, моркови, репички, грах, лук, чесън и царевица. Всяка от културите ще бъде до растение – приятел, което да я пази от вредители и да насърчава растежа й, без да е нужна употребата на пестициди. В специално изградена билкова спирала ще се отглеждат подправки и билки, като най-слънцелюбивата – розмаринът, ще бъде разположен в най-високата част на съоръжението.

Лехите ще бъдат покрити със слама (мулчирани), която да запазва оптимално ниво на влага и температура в почвата и в същото време да намалява необходимостта от поливане. Когато е нужно напояване, то ще се извършва от резервоар за дъждовна вода, който ще бъде монтиран в двора. Биологичната тор за подхранване на насажденията ще се произвежда в компостер от биоразградими и градински отпадъци.

Съоръжението беше подарено на училището за Международния ден на Земята - 22 април, заедно с открит урок как и защо да бъде използвано. Основите на образователната биоградинка в ОУ „Васил Априлов” бяха поставени на 18 април, когато доброволци и приятели на сдружение „Възход за Варна” направиха двете основни лехи с дървен материал и ги насипаха с компост. На 25 април беше изградена билковата спирала. Предстои най-важният етап – засаждането на растенията.

Идеята на образователната биоградинка е учениците да участват лично в отглеждането на растенията, а след това да опитат от техните плодове. Целта е да се научат да ценят и съхраняват ресурсите на земята и да изпитват удовлетворение от работата в природата.

Първата биоградинка в училищен двор във Варна се реализира с личната подкрепа на председателя на „Възход за Варна” Чавдар Трифонов, който финансира основната част от разходите и участва в изграждането й, заедно с десетки доброволци.

Източник: Предизборен щаб Чавдар Трифонов