До края на юли приключва укрепването на свлачището над Слънчев ден
До края на юли приключва укрепването на свлачището над Слънчев ден / Дарик Варна, архив

До края на юли се очаква да приключи укрепването на свлачището над КК „Слънчев ден“, с което ще може да се отвори и панорамният път към плажа „Кабакум“. Работата върви бързо и вече са излети 14 пилоти по 8 метра. Предстои работа по 13-метрови съоръжения, посочи инж. Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в Община Варна.

Укрепването на проблемния участък започна след отпускане на близо 500 хил. лева от  Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет с решение от 8-ми май.

Свлачището над „Слънчев ден“ се активизира през зимата на 2012-та година. Тогава се образува разлом покрай пътя с дълбочина около 2.5 метра. В началото на април тази година източникът на течовете, предизвикали свлачището, все още не бе уточнен. В същото време районът посети служебният министър-председател Марин Райков. По време на визитата му стана ясно, че възстановяването на пътя може да бъде финансирано от фонд "Бедствия и аварии". С това започна и изработването на проект от общината.

В крайна сметка източник на течовете се оказват няколко прекъснати тръби. Проблемът с тях е решен и при работата по пилотите към момента е установено, че дори и на 13 метра дълбочина почвата е суха, посочи инж. Колев.

Продължава работата по установяване на източника на водите, довели до свлачището на ул. „Розова долина“ в квартал „Аспарухово“. В близките дни трябва да стане ясно дали ще бъдат потвърдени или отхвърлени съмненията, че пробив в резервоар на ВиК е източник на течовете.

Последното сериозно раздвижване на свлачището беше през февруари месец тази година. Тогава жителите в района се изплашиха, че свличащите се земни маси могат да повлекат сгради в близост. Такъв случай имаше миналата година, когато свлачището помете три ромски къщи, незаконно построени.

Районът е извън регулацията на "Аспарухово", сградите там са незаконни и всичко е неконтролируемо, посочи инж. Колев. Той уточни, че има засегната само една сграда, която е законна  - нейният двор се наводнява от постоянните течове.

В момента основното подозрение за източник на проблемните води е резервоар на ВиК в района, който се намира в горната част на склона. Не е напълно изключена и възможността подпочвени води да са източникът, но този вариант е малко вероятен, смята специалистът. Възможността течът да е от повредени тръби също е изключена.
За да се установи дали течът е от резервоара, тази седмица ще бъде хлорирана водата в него и след денонощие ще бъдат взети проби. Остатъци от хлор в пробите от водите при свлачището биха потвърдили версията.

Мярката се предприема, въпреки че електронните замервания на ВиК показват, че нивото на водата в резервоара не се променя дори и при спиране на водоподаването. Идеята е специалистите окончателно да приемат или изключат резервоара като източник на проблема.

В момента на мястото са изкопани ями по ръба на ската, които също не установяват наличие на влага. Те заедно с пробите са евтиният метод, който не изисква инвестиции, каза още инж. Колев. Той допълни, че ако резервоарът бъде изключен като вариант, ще са необходими много по-сериозни проучвания.

Мащабът на свлачището е 200-300 метра по дължина на дерето, а на ширина около 50-60 метра.