Девненски лихвар отива в затвора
Девненски лихвар отива в затвора / снимка: Дарик Варна, архив

Окръжната прокуратура във Варна постигна осъдителна присъда за девненския лихвар Стоян Стефанов. 46-годишният мъж бе осъден от състав на Варненския окръжен съд на 5 години лишаване от свобода, които ще изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие, и глоба от 5000 лева, съобщиха от прокуратурата.

В периода от април 2007 до 25 май 2010 г. девненският лихвар извършвал банкови сделки без съответното разрешение, като отпуснал кредити срещу лихва от 20 на сто на десет свои съграждани от Девня - престъпление по член 252, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Общият размер на отпуснатите незаконни кредити е в размер на 54 500 лева, като потърпевшите трябвало да ги върнат заедно с договорената лихва и по този начин Стоян Стефанов, известен в Девня с прякора си Попа, получил значителни неправомерни доходи от почти 40 000 лева.

Стоян Стефанов е осъждан, макар че предходната му съдимост не влияе на квалификацията на престъплението, за което бе осъден ефективно от Окръжния съд. Като утежняващи вината обстоятелства Окръжната прокуратура сочи в обвинителния си акт факта, че подсъдимият се е възползвал от тежкото материално положение на заемополучателите, като някои от тях са били принудени да вземат от Стефанов заем за лечение на болни близки.

Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.