Депутатите от ГЕРБ-Варна ще питат Чобанов за транспортния проект на общината
Депутатите от ГЕРБ-Варна ще питат Чобанов за транспортния проект на общината / http://www.gerb.bg

Варненските депутати от ГЕРБ ще отправят питане към финансовия министър Петър Чобанов, ако транспортният проект на Община Варна не бъде подписан през следващата седмица. Това намерение заявиха народните избраници от опозицията на среща с журналисти в избирателния си район. Проектът за интегриран градски транспорт, по който се очакват над 100 млн. лв., е внесен във финансовото ведомство и до дни министерството трябва да се произнесе по него и да го парафира.

Това не е единственият важен за Варна проект, който зависи от управляващите и за който от ГЕРБ се опасяват. Според депутата Емил Радев строителството на магистрала „Хемус” остава под въпрос заради непрекъснатите изявления на властимащите, че пари за проекта няма.

Тройната коалиция (БСП, ДПС и Атака) бавели и законопроекти на ГЕРБ в парламента. Някои от тях дори не били разпределени по водещите комисии, оплака се Емил Радев, а колегата му Красимира Анастасова заяви, че има опасност и за законопроекта за предучилищното и начално училищно образование, според който децата трябва да постъпват в училище още на пет години.

Новият изборен кодекс може да се разгледа и гласува за 2-3 седмици, ако управляващите проявят воля за това, каза Емил Радев. Веднага след това може да се насрочат нови парламентарни избори, които, с оглед пестенето на средства на данъкоплатеца, е разумно да се проведат заедно с изборите за Европарламент. Радев припомни, че новият изборен кодекс ще намали прага за влизане в Народното събрание от 4 на 3%, а мажоритарният елемент ще бъде силно изразен. Юристът изрази обаче съмнение, че управляващите ще гласуват основните промени и че вероятно само ще сменят името на закона.

По повод идеята Варненски МИР да бъде разделен на два избирателни района, Радев коментира, че само 1/6 от жителите в областта живеят извън града и трябва много внимателно да се обмисли има ли нужда въобще от такова деление.

На пресконференцията присъстваха и депутатите Николай Апостолов, Павел Христов, Красимира Анастасова и Нели Петрова. Всички те се обединиха около мнението, че България няма работещ парламент, както и че трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Варненските депутати от ГЕРБ също поискаха оставката на председателя на НС Михаил Миков, който на 26 септември откри заседанието на парламента без необходимия кворум. Според опозицията, Миков е нарушил не само правилника за работа на НС, но и Конституцията. Депутатът Емил Радев пък призова БСП лидера Сергей Станишев да разкрие каква точно е цената на Атака, които групово бяха заминали за Брюксел без насрочени срещи и планирани визити.