Делфини помагат на Христо Мутафчиев да се лекува
Делфини помагат на Христо Мутафчиев да се лекува / sxc.hu, архив

Варненският делфинариум работи по програма за лечение на хора с опорно-двигателни проблеми чрез плуване с делфини. Това съобщи за Дарик ръководителят на делфинариума Васил Василев.

От една година вече има възможност всеки, който иска, да влезе и да плува с делфините, които са обучени артисти и ежедневно работят с треньори, както за да разнообразяват номерата в шоу програмата си, така и за да могат да общуват с хората, които влизат да плуват при тях.

„В някои от световните делфинариуми се предлага програма за лечение с делфини. Смята се, че контактът с делфините действа лечебно за някои заболявания на опорно-двигателната система. За пациенти, които страдат от множествена склероза контактът с делфините също е изключително полезен. Ние имаме известен опит. Примерно, актьорът Христо Мутафчиев се лекува при нас. Самият той твърди, че контактът с делфините му е подействал оздравително", каза Василев.

Графиците за плуване с делфини са препълнени с месеци напред.

По думите на Васил Василев в момента заедно с лекари се работи по изграждането на цялостна концепция за подпомагане на лечение на различни заболявания, но работата е в много ранен етап. Иначе всяка зима безплатно деца с множествена склероза могат да плуват с делфините и родителите им са категорични, че има видимо подобрение в състоянието им:

„Започнахме едни първоначални сондажи с лекар от Военна академия и искаме научна подкрепа, когато разрешим тези административни неща, ще започнем да извършваме тази дейност по-мащабно. Зимно време пускаме деца, болни от множествена склероза, да контактуват с делфините и родителите им твърдят, че самият ултразвук, който излъчват делфините в контакта помежду си към хората действа много положително".