Дават на съд шофьор на боклукчийски камион, прегазил пешеходец
Дават на съд шофьор на боклукчийски камион, прегазил пешеходец / Дарик Варна, архив

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу шофьор на сметоизвозващ автомобил, който нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 86-годишен пешеходец, информират от прокуратурата.

На 5 юни тази година 32-годишният Цветомир Г., който работел като шофьор на сметоизвозващ автомобил, потеглил на заден ход по ул. „Народни будители" във варненския кв. „Аспарухово", за да достигне до контейнера за смет. Така изминал 30 - 40 метра. По същото време улицата пресичал възрастен мъж, който се придвижвал с бастун. Подсъдимият го забелязал и спрял. След това решил, че възрастният човек трябва да е стигнал тротоара и продължил движението си назад.

След като не успял да види пешеходеца в огледалата, Цветомир Г. слязъл от камиона. Под него открил възрастния мъж в кръв. Преместил камиона напред и се обадил на спешна помощ. Пострадалият 86-годишен мъж бил приет в болницата, където по-късно починал от тежка комбинирана травма, довела до остра дихателна недостатъчност и анемичен синдром.

Подсъдимият е с чисто съдебно минало, но справка показва, че има множество нарушения на Закона за движение по пътищата.

Предстои делото срещу 32-годишния Цветомир Г. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, може да получи наказание лишаване от свобода до 4 години.