Бъчварова: Ако се наложи, ще ползваме помощта на армията
Бъчварова: Ако се наложи, ще ползваме помощта на армията / БГНЕС, архив

Обсъжда се как точно армията да се включи в охраната на българската граница. Ако ситуацията излезе извън възможностите на МВР, които за момента  не са изчерпани, ще се търси нейното съдействие. Това заяви във Варна вътрешният министър Румяна Бъчварова. Как точно ще се случва това ще бъде ясно разписано в наредба, която ще бъде приета с постановление на Министерски съвет, обясни тя.

„В армията също има доста добре обучени офицери, които могат да се справят с тази задача. Цялостният процес по охрана на границата ще се ръководи от Гранична полиция“, каза министърът.

Философията на реформата в МВР е да се оптимизира дейността така, че с наличния бюджет и възможности да се работи по-добре. Затова има мерки, които са свързани с преструктуриране и извеждане на някои от дейностите в агенции и в държавни предприятия.

„Целта е не да има една тежка структура, която да се управлява централизирано и неефективно, а да се даде възможност на различните дейности на различни нива сами да управляват бюджетите си. Това ще ги направи доста по-оперативни и ще им даде възможност да постигат по-добри резултати“, смята Бъчварова.

Тя поясни още, че 12 заплати при напускане на системата са два пъти повече обезщетение, отколкото ще получават тези, които ще преминават в категорията на държавните служители например. Толкова са и обезщетенията, определени за ДАНС и другите сродни структури. Това ще важи само за тези служители, които постъпват тепърва.

„Прави се сега, за да им дадем перспективата и сигурност, че тези условия няма да се променят неочаквано“, добави вътрешният министър.

Румяна Бъчварова беше на посещение във Варна, за да се запознае с дейността и резултатите на Областната дирекция на полицията.