Бурята е „ударила” най-много инфраструктурата и зелената система на Варна
Бурята е „ударила” най-много инфраструктурата и зелената система на Варна / Sofia Photo Agency, архив

Бурята във Варна е нанесла най-големи поражения върху инфраструктурата и зелената система на града. Това стана ясно по време на спешно съвещание, свикано тази сутрин от заместник-кмета на Варна Антон Жожев, съобщиха от общината.

От рано сутринта сметопочистващите фирми отстраняват наносите от дъжда, отложени по улиците и булевардите във Варна. Най-много наноси има по булевардите «Приморски» и «Цар Освободител», по улица «Девня» и в района на Летния театър в централния район «Одесос». Дебел слой земни маси са струпани от дъжда в район «Младост» по улиците «З март», «Поп Димитър» и бул. «Цар Освободител». Затлачена с наноси е ул. «3 март» и в район «Владислав Варненчик».   

Водата е нанесла сериозни поражения върху асфалтовата настилка в почти всички райони на Варна. Извлечен е асфалтът на голяма част от ул. «Мара Гидик» в «Аспарухово», която беше пострадала и при пороя през миналата седмица. Водата е отнесла и половината от асфалта на ул. «Асен Разцветников» в район «Владислав Варненчик». Сериозни поражения на асфалта има още по бул. «Константин и Фружин», ул. «Янко Мустаков», кръстовището между улиците «З март» и «Асен Разцветников». В район «Одесос» също има улици с повреден асфалт – «Христо Македонски», «Панайот Медникаров», «Веслец», «Цариброд» и др. Силните дъждове са активизирали свлачището на ул. «Гарибалди» №11 в «Аспарухово».

Главните инженери на всички райони от сутринта извършват огледи и документират пораженията. Община Варна възнамерява да поиска средства за възстановяването на асфалта от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване на щетите при бедствия.

След снощния дъжд са наводнени четири подлеза по бул. «Владислав Варненчик», намиращи се в район «Младост».  Отводняването им е започнало тази сутрин. В момента се отводняват и участъци по ул. «Девня».

Фирмите по озеленяването почистват счупените клони и падналата по улиците и тротоарите листна маса. Счупените от силния вятър дървета в центъра са 4. Два паркирани автомобила са повредени от счупени клони в район «Младост». 4 счупени дървета има и в Морската градина. Там в момента се премахват прекършените дървета и падналите клони. Почистват се и алеите в парка, които са покрити с наноси и счупени клони.