Бразилската балерина Аманда Гомеш ще танцува в Казан и в София
Бразилската балерина Аманда Гомеш ще танцува в Казан и в София / Международен балетен конкурс

Бразилската балерина Аманда Гомеш спечели безапелационно златния медал при жените на 27-ия Международен балетен конкурс Варна 2016. Тя е солистка на Татарския академичен театър „Муса Джалил“ в Казан и ще продължи да танцува на неговата сцена. Ценителите в София ще могат да гледат блестящата Аманда Гомеш през следващия сезон, защото освен своя златен медал тя заслужи и една от допълнителните награди на конкурса - участие в централна роля в цял спектакъл на Софийска национална опера и балет през сезон 2016/2017. Впрочем  директорът на балета на Софийска опера Сара-Нора Кръстева  беше член на журито във Варна и има директни впечатления от младата звезда.

Лично Владимир Василиев – председател на журито на Балетната Олимпиада, и единствен носител на Голямата награда на Варна в историята на конкурса, отиде зад кулисите, за да поздрави младата балерина след конкурса. Той каза добри думи за стила й и за стабилната игра в трите тура в класиката и в модерната хореография. Всъщност двамата се познават от няколко години, когато Владимир Василиев провежда майсторски клас в Бразилия, забелязва Аманда и я кани на работа в Русия. Самата тя признава, че животът в Русия и работата в Татарския театър с младата и амбициозна трупа й допадат много.

За успеха на Аманда в трудната конкуренция с добре подготвени корейски и японски балерини помогнаха два фактора: надежден партньор и хубав съвременен номер.

Кавалер на Аманда Гомеш в балетния конкурс във Варна беше заслужилият артист на Татарстан и носител на държавната премия на името на Г. Тукай - Михаил Тимаев. Солистът на Татарския академичен театър изпълни най-трудните поддръжки в па-де-дьо от балета „Лешникотрошачката“ и „Дон Кихот“ и беше достоен кавалер на Аманда в рядко изпълняваното и стилистично трудно па-де-дьо от балета „Лауренсия“.

С ярко артистично присъствие той й партнира и в модерния номер „Целувката“, поставен от младия хореограф Александър Могильов. Журито на конкурса отличи именно тази работа с първа награда за съвременна хореография.

„Не беше лесно на журито да забележи бъдещите звезди на танца измежду толкова много прекрасни танцьори, които се явиха на конкурса. Надявам се, че изпълнихме тази задача с чест“, каза на финала Владимир Василиев.

Тази година кандидатите бяха оценявани от световни знаменитости в танца и директори на най-големите балетни трупи като Максимилиано Гера – артистичен директор на Театро Колон, Елдар Алиев от Приморската сцена на Мариинския театър, Ерик Вю-Ан – директор на балета в Ница, Аурора Бош – балетна прима и директор на Балетното училище в Хавана, култовият хореограф Раду Поклитару от „Киев модерн балет“, професори от Корея, Япония, Китай.