Блокираните туристи останали доволни заради удължената ваканция
Блокираните туристи останали доволни заради удължената ваканция / Дарик Варна, архив

Много от изказванията около сагата с блокираните руски туристи са доста некомпетентни. Появяват се много фалшиви коментари, дават се глобални оценки, които се приемат за истина от първа инстанция. Това заяви доц. Марин Нешков - председател на Варненската туристическа камара/ВТК/.

По думите на доц.Нешков в случая се е отделило много внимание на минусите. "Ако забелязахте, много туристи останаха изключително доволни от тази ситуация - удължиха си ваканцията и си получиха компенсациите", изтъкна Нешков. Според него проблемът не е толкова за летовниците, колкото е политически и икономически. Въпреки това догодина няма да има отлив на руски туристи, смята председателят на Варненската туристическа камара.

Ръст с около 7 на сто е отчетен в броя на туристите и реализираните печалби това лято, в сравнение с миналия летен сезон. Окончателните данни се очакват през ноември, тъй като сезонът все още продължава.

Според председателя на Варненската туристическа камара не трябва да търсим само увеличаване на бройката на туристите, а да видим с колко е нарастнал средният приход. През 2000 г. средният приход от един пребивавал в страната ни турист е бил 400 евро, а за 2011 г. - 450-460 евро. Нарастването с 4-5 евро на година не би трябвало да ни задоволява, посочи доц. Марин Нешков.

Варненска туристическа камара ще се стреми да възобнови славата на курорта „Св. Св. Константин и Елена", който в близкото минало приемаше зимната подготовка на футболни отбори. Това обяви Жельо Душев, зам.-председател на Камарата. Плюс за развитието на спортния туризъм в региона е и наличието в „Албена" на футболно игрище с отопляем терен. Ще се разчита и на обновената база на Спортпалас в „Златни пясъци", посочи Душев.

„Както всяко нещо в България, така и спортният туризъм, за съжаление, не е на онази висота, на която искаме да бъде", коментира доц. Марин Нешков. Според цитираните от него данни в световен мащаб това е един от най-масовите и доходоносни видове туризъм. Годишно се отчита оборот в размер на 600 милиарда долара. За България липсват точни данни за последната година, но последните проучвания показват, че спортният туризъм генерира едва 3-4 на сто от приходите в сектора, без да се смята ски туризма.

В края на септември във Варна ще се проведе четвъртото издание на Черноморския туристически форум. Тази година темата е „Спортният туризъм - възможности за удължаване на туристическия сезон". Ще бъдат дискутирани тенденциите в развитието на спортния туризъм и условията за развитието му във Варна. Форумът стана традиционен, като в предните му три издания бяха дискутирани религиозният, виненият и културният туризъм.