/ iStock/Getty Images
Новата благотворителна инициатива за събиране на пластмасови капачки на сдружение "Аз Вярвам и Помагам" е за купуване на чисто нова детска линейка за Варна, съобщи пред БТА председателят на организацията Владислав Николов. По думите му акцията ще се проведе на 30 април пред Катедралния храм в крайморския град.

Тази година освен капачки ще се събират и монети – с номинал от 1 стотинка до 2 лева, допълни Николов. Той уточни, че не е необходимо те да бъдат предварително сортирани. Единственото изискване на сдружението е капачките да не бъдат в туби, а в чували или кашони и да бъдат предавани отделно от стотинките.

В рамките на инициативата ще се проведе и благотворителен базар, каза още Николов. По думите му варненски фирми са произвели безвъзмездно различни продукти с логото „Аз Вярвам и Помагам“, като средствата от продажбата им също ще бъдат похарчени за линейката.

Крайната цел е да бъдат събрани 200 хил. лева, обясни Николов. По думите му тези средства ще стигнат за купуването на нова детска линейка. Той допълни, че предстои фирмата, която бутилира минералната вода „Аква Бела“, също да подкрепи дейността на сдружението. На пазара ще бъдат пуснати 0,5-литрови бутилки „Вода с кауза“, като от продажбата на всяка от тях ще се заделят стотинки за благотворителност.

Първата кампания "Аз Вярвам и Помагам" във Варна се проведе през 2015 година. Идеята да бъдат събирани капачки за рециклиране получи масова подкрепа, а със събраните средства сдружението купуваше медицинска апаратура в помощ на недоносените бебета.

Организацията насочи подкрепата си към клиники в специализираната Акушеро-гинекологична болница и Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна, които обслужват деца от цяла Североизточна България. За седем години сдружението събра 176 тона капачки, а с парите от тях са купени 22 медицински апарата.
 
БТА