Биляна Раева: Варна с най-големи шансове за Европейска културна столица
Биляна Раева: Варна с най-големи шансове за Европейска културна столица / DarikNews.bg, архив
Биляна Раева: Варна с най-големи шансове за Европейска културна столица
72200
Биляна Раева: Варна с най-големи шансове за Европейска културна столица
  • Биляна Раева: Варна с най-големи шансове за Европейска културна столица

Варна е българският град с най-големи шансове за Европейска културна столица, убедена е Биляна Раева – представител на Община Варна в Брюксел и бивш евродепутат. В ефира на Дарик Варна тази сутрин тя сподели:

„Реално погледнато, в София е цялата културна програма на страната. Там културата е на световно ниво, затова те нямат нужда от този приз. Той се дава на градове с потенциал. За нас той ще бъде като ракетно гориво. Пловдив е като предградие на София, близо до нея, с развита инфраструктура. Реално конкуренцията е между Велико Търново и Варна. Нашият коз е Черноморският регион“.

По нейни думи призът би донесъл на Варна около 100 милиона, инвестирани в инфраструктура - инвестиции от ЕС, по национални програми, от частни партньори. Ако стане Европейска културна столица, градът ще има възвращаемост в следващите 15 – 20 години. Варна ще има шанса да бъде посетена от около 2 милиона туристи само в годината на печелене на приза, увери тя. Това означава приходи за ресторантьори, търговци, хотелиери, таксиметрови шофьори, за всеки един от нас.

Няма противоречие в кандидатурите на Варна за Европейска културна столица през 2019 г. и за Младежка столица на Европа през 2017 г., разясни Биляна Раева. Според нея е възможно Варна да се пребори и за двата приза. През месец септември ще стане ясно кой български град ще бъде център на европейската култура през 2019-та, а до края на годината – коя ще е столицата на младежите. Варна е единственият български град, който се състезава за европейски град на младите хора, затова този конкурс трябва да е национална кауза, а не само местна, убедена е Раева.

Евроизборите на 25 май са изключително важни, тъй като европарламентът гласува 100 процента от законодателството в нашия живот, подчерта Биляна Раева. България има право на 17 представители и трябва да избере адекватни хора, защото европейското законодателство е и българско. То касае производители, пазар на труда, свободно движение на хора, капитали. Хората, които са там, трябва да знаят интереса на държавата, как да отстояват позиции с конкретни и точни аргументи, коментира тя.

Евродепутатите участват в минимум две комисии и в една парламентарна делегация за връзка с други страни. Комисиите разглеждат и дават предложения във връзка с европейското законодателство. Членовете им формулират позицията на Европейския парламент, а предложенията им служат за база на всеки един акт на Евросъюза, посочи Биляна Раева, давайки пример с тютюнопушенето.

„Колкото и да се говори у нас за допускане или забрана на пушенето, Европа казва - без тютюнев дим. Ние трябва да се съобразим, а не да реагираме постфактум“, каза тя.

Раева заяви още, че предстои важно обсъждане на това как проектът „Южен поток“ ще се впише в ежедневния ред на Европейския съюз и при какви гаранции за държавите, през които минава. Тя припомни, че „Северен поток“се е реализирал, но бавно и с много компромиси.

„Южен поток е много сериозна инвестиция. Той е във фаза, в която е на процес реализиране и трябва да се заеме адекватна позиция, да се говори с Европейския парламент.  Зад проекта, освен България, стоят още пет държави. Важно е как ще бъде гарантирана законодателно  собствеността на тръбите, възможността други доставчици да пренасят газ, по какъв начин ще се пренася свободно газ през Европа“, подчерта тя.
Раева цитира прогноза на независима агенция на Европарламента, която изследва настроенията на държавите членки. Според PollWathc 2014 ГЕРБ и БСП ще вземат по шест мандата в бъдещия парламент на ЕС, либералите, представени от ДПС, ще имат 2, новосформираната група на Николай Бареков – 2, а за по-малките партии остава един мандат, който не се знае при кого ще отиде.

Европейският парламент работи под формата на парламентарни групи. Когато някой депутат не е включен в някоя от тях, той няма механизми да спечели подкрепа за някоя кауза така както, ако е член на някое голямо политическо семейство, поясни Биляна Раева.

Според нея чрез следващия парламент Европа има две важни задачи - 
свободен пазар на труда и  условия за създаване и правене на бизнес.

„В Европа има 4 милиона свободни работни места. В същото време има огромна безработица. Някъде механизмът е счупен. Трябва да се инвестира в образование, мозъците да останат в Европа. Бизнесът пък трябва да работи, без да се обременява от административни спънки“, коментира Раева. В дневния ред на Европейската комисия също е и справянето с демографската криза.

Според бившия евродепутат кампанията за предстоящите избори все още не е започнала, тъй като, заради празниците, много хора не са в страната или просто не се интересуват от политика.

Варна има офис в Брюксел от 2007 година, но присъства там като член на Мрежата на големите градове на Европа още преди това. Групата са занимава с формулиране нуждите на градовете и представяне в ЕК. Офисът се занимава със създаване на мрежа, контакти с европейските институции, защитаване интересите на Варна, лобиране за глобални проекти.