Биляна Раева
Биляна Раева / DarikNews.bg, архив
Градът вече е разпознаваем като дестинация и възможност за добра реализация
Титлата ЕМС 2017 направи Варна още по-разпознаваема
94948
Титлата ЕМС 2017 направи Варна още по-разпознаваема
  • Титлата ЕМС 2017 направи Варна още по-разпознаваема
Откакто Варна е носител на титлата „Европейска младежка столица 2017” са реализирани 165 проекта за различни дейности, ориентирани към живота на младите хора. Градът вече е разпознаваем като дестинация и възможност за добра реализация. Това коментира във варненския ефир на Дарик Биляна Раева - представител на община Варна в Брюксел и председател на УС на Сдружението „Варна – ЕМС 2017”.
 
„За 10 месеца се случиха много нови неща във Варна като „Таляна”, Сцената на кофража, която ще продължи да съществува. Променихме усещането на варненци над 35 години, че когато някой вярва в нещо, то може да се случи”, посочи тя.
 
Сред нещата, които предстоят, е възможността варненци да ползват велосипеди под наем от различни места на града. Очаква се до края на месеца да бъдат поставени първите стоянки за 15 велосипеда. Проектът се финансира първоначално от благотворителна кауза - продавалник на открито.
 
Сред проектите, които открои Раева, са още  „ТОМ”, който свързва инженери и хора с определени нужди, развитието на кв. „Таляна”, сцената на площад „Мусала”, Стената на желанията до Дупката, мястото за иновативно творческо пространство - Социалната чайна, интерактивни игри за мобилни телефони, които изпращат информация за сгради и тяхната история, партньорството с музикалната телевизия MTV.
 
„Титлата успя да покаже на Европа, че във Варна има мислещи младежи с хъс за кариера, взели решение да останат във Варна. Титлата не помага, помага работата”, обясни Раева. Тя добави, че утре в Двореца на културата и спорта започва голяма международна конференция за иновативен бизнес с 780 участници. Варна ще кандидатства да бъде един от новите 30 дигитални хъба за цифрова информация в Европа, съобщи още тя.
 
Самолетните компании започнаха да летят повече от и до Варна, което значи все повече връзки със света, заяви Раева. По нейни думи морската столица се очертава и като град на киното, тъй като е предпочитана снимачна площадка за много филми.
 
Възстановява се и клуб „Бонкърс” в „Погребите”, където млади хора, които правят музика, ще могат да репетират и да изнасят концерти.
 
След края на годината Сдружението „Варна ЕМС 2017” ще продължи да съществува и да подкрепя младежки инициативи и проекти. Създадена е система за финансиране като се разчита на подкрепа от бизнеса и се кандидатства по програми. Сдужението има амбиция и да микрокредитира млади хора с идеи.
 
Целият разговор с Биляна Раева е в прикаченото аудио.