Бездомници бягали от общинския приют на улицата
Бездомници бягали от общинския приют на улицата / Sofiautre.bg

Около 130 души без дом приютява общината всяка зима. В момента в двата приюта в СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ са настанени 90 бездомници. Капацитетът позволява да се приемат още 40 души, съобщи за Дарик зам.-кметът по здравеопазването д-р Лидия Маринова. Сигнали за хора, живеещи на улицата, постъпват от полицията, граждани и неправителствени организации. На място се изпраща екип, който прибира бедстващите и ги настанява в звеното. Никой не може да каже колко са бездомниците във Варна. Много от тях са гастролиращи от други общини в цяла България.

„Лошото е, че много от тях напускат преждевременно приюта, ако времето е по-меко. За някои това е начин на живот“, коментира д-р Маринова. Тя увери, че по време на престоя се прави всичко възможно на всеки един да се потърси дом, да се намери работа, или да се издадат документи. Повече от половината бездомници са напълно самотни и нямат никакви близки. Много от тях не са жители на Варна и имат право на престой до седмица. Прави се връзка със селищата, откъдето идват, за да могат да бъдат прехвърлени там, обясни зам.-кметът.

На пълен оборот работят и социалните кухни във Варна, които осигуряват топъл обяд на стотици нуждаещи се, посочи д-р Маринова. Тя съобщи, че парите за социални дейности догодина са завишени с два милиона лева в сравнение с тази.