Без тежки трудови инциденти през последния месец
Без тежки трудови инциденти през последния месец / netinfo

В случая с 19-годишния младеж, паднал вчера от висока сграда в морската столица, не става въпрос за трудова злополука. Това заяви за Дарик инж. Иван Иванов, директор на “Областна инспекция по труда”-Варна. Той твърди, че има пострадал, но не при падане от голяма височина и не по време на работа, което определя случилото се по-скоро като инцидент. По случая тече проверка, добави Иванов.

През последния месец няма данни за тежки злополуки, посочи още инженерът. Контрол се извършва постоянно дори и през почивните дни и нощем.  За спазването на разпоредбите и за нередности следят 13 инспектори във Варна. Те налагат различни парични глоби в зависимост от сериозността на установените нарушения. От 100 до 500 лева са малките санкции. При по-тежки нередности в условията на безопастност при работа се налагат глоби между 10-15 000 лева при първо нарушение и до 20 000 лева при повторно.

От началото на годината до момента извършените инспекции във Варна са над 2000.  Средно шест нарушения се установяват при всяка проверка.