Автокражбите във Варна отново хит, на прицел са и по-стари коли
Автокражбите във Варна отново хит, на прицел са и по-стари коли / sxc.hu, архив
Автокражбите във Варна отново хит
63384
Автокражбите във Варна отново хит
  • Автокражбите във Варна отново хит

Значително увеличение на кражбите на коли отчитат от варненската полиция. Освен на луксозни возила автоджамбазите все по-често посягат и на стари автомобили, заяви в интервю за Дарик шефът на Областната дирекция на МВР комисар Тодор Иванов.

„Ситуацията е такава, че се краде всичко и навсякъде. Автомобилът дори и да e стар, може да се предаде за скрап и пак да донесе някаква печалба. Имаме сигнали и предположения, че по-старите коли, каквито се крадат напоследък, са по поръчка за някои от частите им“, коментира комисар Иванов.

Той не скри, че влиза във форуми, за да прочете какво пише за автокражбите. „Преглеждам форумите, където коментират, че последните серии на БМВ и на „Ауди“, които са много добре защитени, също са обект на посегателства. Според тях била изобретена машинка, която отваряла колите за секунди“, каза комисар Иванов и добави, че според него нещата малко са пресилени. „Знаете, че германците са техническа нация и имат инженери на световно ниво. Няма как една цяла индустрия да изработи защитни системи и те да бъдат преодолени за секунди. Това може би ще се случи, но на по-късен етап“, добави той. По думите му подобни случаи във Варна няма. „Нямаме и крадени нови луксозни автомобили“, каза още полицай №1 на Варна.

Комисар Иванов заяви, че се информира от много места, едно от които са форумите. „В нашата сфера добрата информираност е условие за добре свършена работа. Много често преглеждам форумите и за да усетя настроенията на хората, защото в интернет те са искрени“, сподели той.

Началникът на Областната дирекция на МВР посочи също, че продължават кражбите от коли. Той отново отправи апел към хората да не оставят ценни предмети на видимо място, които биха могли да привлекат вниманието на апашите.

Полицейският шеф допълни, че в момента тече процедура за връщането на най-луксозната патрулка – Порше 911, на държавата. Тузарската кола ще отиде в друга дирекция, далеч на запад.

„Този автомобил не само че не е подходящ за полицейска работа, но той е един малък луксозен дамски автомобил, който по незнайни за мен причини е направен униформен. Според мен той изглежда смешно. Затова разпоредих да бъде прибран и да не се вижда. Никой от полицейските служители няма нужда от такъв автомобил. На нас са ни необходими обикновени и здрави коли, а не луксозни”, сподели комисарят.

От началото на годината областната дирекция се е сдобила с 8 нови автомобила – марка „Опел“, като предстоят да бъдат докарани още няколко, произведени от завода в Ловеч. „Очакваме и пет мотоциклета. Велосипеди имаме”, каза с усмивка комисар Иванов. По думите му тази година освен в Морската градина полицаи на колелета ще има и на Златни пясъци.

Интервюто с комисар Тодор Иванов можете да чуете в прикачения звуков файл