Астроном разби на пух и прах предсказанията за края на света през 2012 година
Астроном разби на пух и прах предсказанията за края на света през 2012 година / netinfo

Твърденията за настъпването на края на света през 2012 година са неоснователни и абсолютно безпочвени, коментира във варненското Дарик кафе астрономът Иван Иванов - бивш директор на Варненската обсерватория. Основният проблем е липсата на научност, хората обичат да се изказват за неща, които не разбират, заяви ученият в студиото на Дарик.

На практика езикът на маите не е разчетен. Предположенията за края на света се правят на базата на един каменен диск с изображения – единствения писмен документ, останал от маите. Целта на интерпретациите на тези изображения е да се печелят пари от издателите на книги и продуцентите на филми, смята Иванов. Хората обичат да се плашат, а други обичат да плашат. Няма никакви причини да се предполага, че маите могат да достигнат до такова знание, каза ученият. Те дори не са предсказали собствения си край, нито пък завладяването на земите им от испанските конквистадори.

Според Иванов безпочвена е и теорията, че е възможно да се обърнат полярните полюси на Земята и това да предизвика крах на планетата. Континентите наистина претърпяват драстични пренареждания, но процесът е страшно бавен и коства милиони години, така че хората не биха могли да го усетят.
Трудно би се осъществил и сблъсък с друго небесно тяло, защото тези, които кръжат около планетата, са под постоянно наблюдение. Трудно е проследяването само на тези с диаметър до няколко метра, но те не предствляват опасност, каза астрономът.

Теорията от филма „2012”, че вътрешността на Земята ще се стопи заради изригвания от Слънцето, би била основателна, но не на този етап от развитието на звездата, а след милиони години. Слънцето излъчва светлина и заредени чатици, чиито заряд обаче предизвиква единствено сияния като полярното. По-силните слънчеви изригвания могат да нарушат само радиовръзките, и то на определени вълни, поясни астрономът.

Според Иванов не може да се твърди, че всички по-големите небесни тела от галактиката ще променят разположението си по застрашителен начин за живота на Земята през 2012 година.
Подрежданията на обекти може да вълнуват съставителите на хороскопи, казват и други уважавани учени, “но за науката те не представляват интерес и не означават нищо”. Те не предизвикват гравитационни сривове, промени в орбити или каквото и да е, което засяга живота на планетата.
Живейте нормално живота си и спестявайте и за годините след 2012-та, защото животът ще продължи постарому, посъветва астрономът Иван Иванов.