Аспаруховият парк се превръща в атрактивна зона
Аспаруховият парк се превръща в атрактивна зона / Дарик Варна, архив

Аспаруховият парк ще бъде превърнат в атрактивна зона за развлечение и отдих, съобщи кметът Иван Портних. Промените ще настъпят въз основа на паркоустройствен план от 2003-та година, който ще бъде доразработен. Проектът е бил приет на Експертен съвет, но по различни причини е бил забавен. Не е направена и екологична оценка.

"Сега, с приемането на плана, с малко стъпки може да се стартира паркоустройството на тази зона. Това е огромна придобивка, която дава възможност и за икономическо развитие на района. Проектът предвижда да се направи чудесна паркова среда за отдих, разходки, както и с възможност да се покаже културно-историческото наследство като Аспаруховия вал", обясни градоначалникът.

Според него облагородяването на района ще помогне и за привличане на туристи и подкрепа на бизнеса. Проектът ще реши и проблемите на рибарите, тъй като има идея там да се изгради атракционно рибарско селище. Те ще имат възможност да работят там, след като покрият строги критерии, разкри Портних.

Паркоустройствен план предвижда и създаването на парк във "Владиславово", където ще бъде направена зона за отдих и спорт. Дейностите по изпълнение вече са започнали. Възложено е изготвянето на количествено-стойностни сметки, за да се види каква инвестиция ще бъде необходима. Тече процедура за избор на изпълнител на паркоустройствен план за Морската градина, каза още кметът и увери, че се работи усилено по обособяването на две паркови зони във "Възраждане" и "Младост".