съд темида
съд темида / / iStock/Getty Images
Другият обвиняем за грабежа, придружен със средна телесна повреда, също е задържан под стража

Апелативен съд – Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 29-годишния Ангел А. Той е обвиняем за грабеж, придружен със средна телесна повреда, и е извършен в съучастие.

На 14 декември 2019 г. в село Гроздьово двамата мъже отнели 1200 лева и ключове за автомобил „Фолксваген Туарег“ с намерението противозаконно да ги присвоят. Те използвали сила и заплахи спрямо потърпевшия и му нанесли телесна повреда.

Въззивната инстанция намира, че жалбата на Ангел срещу определението на Окръжния съд е неоснователна, тъй като му е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление и за него законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години. Според съдебния състав не съществува спор за съпричастността на Ангел към деянието – събрани са достатъчно убедителни доказателства, свидетелски показания и извършени разпознавания.

Апелативният съд споделя аргументите на първата инстанция, че има опасност задържаният да се укрие и да извърши ново престъпление – към този извод водят данните за личността на обвиняемия, тежестта и обществената опасност на деянието, както и фактът, че грабежът е извършен в съучастие с друго лице – Благовест А., при който той е в условията на опасен рецидив.

Съдът не счете за основателен довода на защитата, че Ангел А. следва да е с по-лека мярка за неотклонение, за да оглежда двете си деца. Родителските права са му предоставени по силата на съдебно решение. Децата не са били пречка за извършване на престъплението, заключи съдът. Апелативната прокуратура изтъкна, че веднага след деянието обвиняемият е напуснал страната и е заминал за Германия. Няма доказателства, че се е върнал у нас именно, за да съдейства на разследването.

Другият обвиняем за грабежа, придружен със средна телесна повреда – Благовест А. - също е задържан под стража. Той е  подсъдим по дело и за още един грабеж, представляващ опасен рецидив. Срещу него са водени и други досъдебни производства.

Определението на Апелативния съд, потвърждаващо ареста на обвиняемия за грабеж Ангел А., е окончателно и не подлежи на обжалване.