Ангелкова: Губим милиони, ако има блокада на гръцката граница
Ангелкова: Губим милиони, ако има блокада на гръцката граница / Sofia Photo Agency, архив

Загубите, които България би понесла, ако превозвачите блокират гръцката граница по великденските празници, ще бъдат в милиони. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Води се активен диалог с превозвачите, тъй като блокирането на гръцката граница ще даде негативно отражение върху туризма. Аз ги разбирам, защото те претърпяха големи загуби заради затварянето на границата от гръцка страна", коментира министърът и увери, че се търси компромисно решение на проблема.

50 хиляди гърци са посетили България по време на великденските празници миналата година. Също толкова българи са предпочели да ги прекарат в южната ни съседка.

Тази година се очаква около 100 хиляди румънци да празнуват у нас Великден, посочи Ангелкова. На базата на ранните записвания като цяло може да се направи прогноза за добър летен сезон, добави тя. В сравнение с миналата година се очаква ръст от 30% на руските туристи и от 15 - 20% на немските. С около 40 на сто повече ще бъдат полските гости, а унгарците и чехите - с около 15 процента. Броят на румънците, които ще посетят страната ни, ще се повиши с около 3-4 на сто, сочат предварителните данни.