/ БГНЕС, архив
В конкурсната програма на 38-то издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна, са включени 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени в последната година, както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства, съобщиха организаторите.

Форумът се открива днес и ще продължи до 1 октомври в залите на Фестивалния и конгресен център в града, както и онлайн. Фестивалът се открива днес в 18:00 часа с изложбата "Спомен за филма "Осъдени души", която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев.

Варна отново ще е домакин на „Алея на книгата“ за 11-и път

След церемонията по откриването в 19.00 часа за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията "Пари" на режисьора Сиамак Етемади, съпродуценти "Чучков брадърс" и с финансовото участие на Националния филмов център.

От тази година форумът открива нова рубрика в своята програма - "Златна роза класик", която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото.

На 25 септември, от 18:00 часа ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино - трилогията "Мера според мера" на режисьора Георги Дюлгеров.

В програмата "Открити хоризонти" ще бъдат показани пълнометражните игрални филми "Опърничавите" на режисьора Георги Костов и копродукцията "Босият император" с режисьор Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма.

Организатор на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" е Националният филмов център, с подкрепата на Министерство на културата и община Варна.
БТА